Helmplicht

Is het dragen van een helm verplicht op een trike?

Op tweewielers (motor) wel, vier wielen niet (auto). Hoe zit het dan met een trike (drie wielen)?

Antwoorden: Helmplicht

Avatar

Het is wel verplicht om een helm te dragen.
Irma | 11-04-2009 21:53

Avatar

Ik heb me laten vertellen dat ik geen helm hoef te dragen als er een goedgekeurde) gordelconstructie inzit.
PeeVee | 11-04-2009 21:57

Avatar

Wanneer een helm op?

Er bestaan nog wel eens misverstanden over wie wel en niet een helm moeten dragen. Wanneer is een helm verplicht? Bestuurders en passagiers van motoren en bromfietsen zijn verplicht om een helm te dragen. Ook de bestuurders en passagiers van een voertuig met meer dan twee wielen met een open carrosserie (zoals trikes of quads) en zijn verplicht een helm te dragen. Het is mogelijk om dit soort voertuigen zonder helm te berijden, maar dan moet deze zijn uitgerust met goedgekeurde gordels en gordelbevestigingspunten. Berijders zijn dan ook verplicht deze te dragen.Natuurlijk, een helm voorkomt niet dat u een ongeluk krijgt. Maar hij zorgt er wel voor dat de afloop minder ernstig is. Zet ’m dus op.

bron: politie
Irma | 12-04-2009 11:12

Avatar

Ik ben zelf in bezit van een trike : zonder gordels dien je een gekeurde (!) helm te dragen. Echter schijnt het buiten Nederland zo te zijn, dat je in elk land verplicht een helm dient te dragen en dat boetes in Italie zelfs tot € 700,- op
kunnen lopen. Er bestaan diverse modellen trikes, maar als je spreekt over bijv. Boom, Rewaco, WK-trike enz. (die ongeveer de gelijke breedte van een personenauto hebben) mag je met gekeurde (APK/RDW) gordels zonder helm.
Als je spreekt over een trike (vergelijkbaar model als een quad) ben je wel verplicht een helm te dragen. Ik ben zelf ook wel eens "gevolgd" door de politie (zowel reguliere- als onopvallende surveillance) terwijl ik geen helm op had,
maar heb wel telkens gezien dat ze eerst keken of ik de gordel om had en toen pas verder reden.
In het België heeft de 'gendarme' wel eens naar mijn hoofd gewezen, waarbij ik naar mijn gordel wees. Gelukkig mocht
ik doorrijden maar mede-trikers hebben wel eens "discussie" gehad en als extra presentje een bon voor het niet dragen
Als je in drukbezochte plaatsen komt, zoals bijvoorbeeld Namen of Dinant (in Belgie) wordt daar iets soepeler mee omgegaan (tot heden tenminste : of ik heb veel geluk gehad). Met "fantasy"helmen (special paint / Duitse helm / enz.) hebben ze daar opeens ook geen problemen, terwijl die toch niet goedgekeurd zijn (in Nederland).
Het blijft denk ik geluk hebben met eventuele aanhouding voor het niet dragen van een helm.
Advies voor buitenland : pot op! ( eh, helm dragen bedoel ik dan, hè )
02-05-2009 09:47

Avatar

Ik ben in het bezit van een Rewaco-trike. In Nederland bestaat er geen helmplicht als je een goedgekeurde Gordel om hebt. Verder is het per land verschillend. In Italië bestaat zonder meer helmplicht. ze nemen daar zelfs je trike in beslag als je geen helm draagt. Naar ik heb begrepen zijn ze dan niet verplicht je trike terug te geven.
Dat is wel het strengste regiem in europa.
02-05-2009 23:30

Avatar

We zijn nu in het jaar 2012 is er ondertussen iemand al met de trike in spanje wezen rijden? en moest je daar de helm op hebben? wij hebben de anwb, consulaat spanje gebeld, en de rechts winkel maar er helemaal uit komen...de rechts winkel zegt europa is gelijk, maar ik heb er géén vertrouwen in.
iemand die iets weet...wil je ons dat mailen op vandebrom@hotmail.com ipv op deze site, want dan hoef ik niet steeds naar deze site terug te keren.
bedankt allemaal.
wij hebben dus wél een gordel hoor.
gr joann
14-02-2012 12:04Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Helmplicht