Uitlaat onbeperkt kabaal

Mag de uitlaat van een auto/motor/brommer onbeperkt kabaal maken?

Het valt me op dat sommige auto's, motoren en brommers enorm veel lawaai maken. Vaak komt dat omdat er aan gesleuteld is - megadikke uitlaten, opvoeren, enz. - en ik ben wel 'es nieuwgierig of dat allemaal mag. Of is er misschien toch een wettelijke limiet gesteld aan het aantal decibellen dat een voertuig mag produceren?

Antwoorden: Uitlaat onbeperkt kabaal

Avatar

Nee dat mag niet. Er zijn weldegelijk lemieten gesteld bij het geluid wat ze mogen produceren.
Het geluidsniveau bij de uitmonding van de bromfiets uitlaat mag maximaal 97 decibel bedragen. Van een snorfiets mag het geluidsniveau bij de uitmonding van de uitlaat maximaal 90 decibel bedragen. Bij motoren is dat verschillend wat het aantal decibel betreft wat ze mogen produceren dat ligt aan het aantal cc van de motor. Het maximum geluid is per type vastgesteld middels de typegoedkeuring voor de betreffende motor. Een uitlaat (auto of motor) moet sowieso een Europese goedkeuring hebben als je 'm op straat wil gebruiken. Uitlaten die niet genoeg dempen krijgen die goedkeuring niet.
Irma | 24-07-2009 16:03 0.0

Avatar

Thanks Irma!
Dan denk ik toch echt dat er veel niet-gekeurde (dus illegale) uitlaten onder auto's en aan brommers zitten.
Ik geloof er niks van dat die 'herrieschoppers' onder de norm ziten.
Heb je een idee wat ik me moet voorstellen bij 90 of 97 decibel, een vergelijkbaar geluid bijvoorbeeld?
Zsuzsa | 24-07-2009 16:09

Avatar

Helaas heb je gelijk en rijden er veel auto's, motoren en brommers rond die erg veel herrie maken. Naar mijn idee wordt daar ook veel te weinig op gecontroleerd. Helaas weet ik zo gauw geen voorbeeld van wat je je moet voorstellen bij 90 of 97 decibel.
Irma | 24-07-2009 16:26

Avatar

Geeft nix, ik ga zelf wel even op zoek.
Maar ben blij dat ik niet de enige ben die zich eraan stoort... voelde me al zo'n bejaarde ;-)
Zsuzsa | 24-07-2009 16:35

Avatar

Ik ben op zoek naar een instantie,waar ik kenbaar kan maken dat er hoe langer hoe meer auto en motoren-scooters op de weg rijden,die veel te veel lawaai amken wat ook nog wordt getolereerd door de politie,die toch toezicht moet houden

De hoeveelheid kleine auto's met jongelui erin,die dit lawaai produceren wordt volgens mij geen strobreed in de weg gelegd en het worden er met de dag meer.

Wat kan er aan gebeuren!

Jits 28-08-2009
29-08-2009 19:48

Avatar

De laatste reactie op dit onderwerp was in 2009. Wellicht dat wel iemand deze reactie leest. Het is weer mooi weer dus tijd om weer een lekker uit je dak te gaan en doen waar je zin in hebt, regels of geen regels...!
Elk weekend erger ik mijn mateloos aan de motors die VEEL TE VEEL herrie maken. Ik word er ontzettend kwaad om. Het aantal decibellen vliegt de pan uit. Het is natuurlijk stoer om zoveel mogelijk lawaai te maken...! Daarnaast rijdt vrijwel de grootste helft veel te hard door ons dorp. Er moeten eerst weer doden vallen...!
Wat mij betreft mogen deze ONDINGEN het liefst vandaag nog verboden worden...
Marianne
05-06-2010 16:58Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Uitlaat onbeperkt kabaal